• Östergötland vann fyrdistriktsmatchen!

  Årets fyrdistriktsmatch är avgjord och hemmadistriktet Östergötland vann för första gången, med stor marginal dessutom! Västmanland knep andraplatsen med minsta möjliga marginal, en ynka poäng före Södermanland.

  Lotta – Klubbställning för turnering Fyrdistriktsmatch 2018 efter rond 6

  Plac Klubb Poäng
  1 Östergötland 137
  2 Västmanland 101
  3 Södermanland 100
  4 Örebro 85

  Här finns individuella resultat.

  Ledare till Schackfyran hösten 2018 sökes!

  Flera ledare till Schackfyran hösten 2018   

  Schackfyran i Östergötland

  Förra säsongen 2017/18 hade vi Schackfyranverksamhet i närmare 90 klasser. I distriktets kommuntävlingar i december deltog 75 klasser med 1538 spelare.

  Schackfyran skapar inte bara ett stort schackintresse och ett antal nya unga medlemmar i våra klubbar utan bidrar också kraftigt ekonomiskt till såväl klubbar, distrikt och Sveriges Schackförbund. 2017 fick Östergötlands Schackförbund  (ÖSF) 138000 kr i bidrag från Region Östergötland. Det var klart mer än hälften av förbundets intäkter. Huvuddelen av detta bidrag var relaterat till Schackfyran. Hälften av detta bidrag delades sedan ut till distriktets klubbar. Därutöver erhölls ekonomiska bidrag kopplade till Schackfyran från kommunerna till klubbarna och från staten till Sveriges Schackförbund.

  Flera ledare

  Vi behöver flera ledare. Förra säsongen hade vi knappt 10 instruktörer som besökte ca. 90 klasser 2-3 gånger under skoltid. I höst vill vi besöka ännu flera klasser och minska belastningen på de som besökte flest klasser. Klubbarna erhåller 100 kr per klassbesök från ÖSF som ersättning för engagemanget  med Schackfyran för upp till 3 besök per klass.

  Hur gör man?

  Östergötlands Schackförbund får in anmälningar från skolorna och tillfrågar lämplig ledare att ta hand om vissa klasser. Ledaren tar sedan kontakt med aktuell kontaktperson i respektive klass för att komma överens om tid för en första genomgång i klassen på ca. en timme. Gärna mer.

  Vid den första genomgången har ledaren med sig ett litet instruktionshäfte som varje elev får behålla och som kan gås igenom. Ledaren lämnar också över schackspel av Schackfyranmodell som klassen får behålla, 1 spel per 2 elever. Schackmaterialet fås av ÖSF. Många ledare använder instruktionsbräden som kan lånas av klubbar eller ÖSF.

  Efter den första genomgången med instruktören förväntas klasserna under de vanliga lärarnas ledning spela schack i den omfattning som lärarna bestämmer. Både lektionstid och raster kan utnyttjas.

  Senare under hösten kommer ledaren en andra gång till klasserna. Då hinner man med mera än regelgenomgång och hinner se hur eleverna spelar. Man pratar också om den första tävlingen mellan klasserna som vi kallar Kommuntävlingen. Klasserna förväntas anmäla sig till dessa.

  Kommuntävlingarna organiseras av Östergötlands Schackförbund i samarbete med klubbarna i berörda kommuner. Dessa tävlingar sker på skoltid, oftast en förmiddag i december.

  De klasser som i kommuntävlingarna kvalificerar sig till länsfinalen, preliminärt lördag 2 mars, bör besökas en tredje gång efter årsskiftet. Vi återkommer senare till Länsfinalen och instruktion i de ca. 10 klasser som går till riksfinal.

  Mer om Schackfyran finns på  www.schack.se/schack-i-skolan/schackfyran/ .

   Anmäl dig som Schackfyranledare!

  Du som har möjlighet att ställa upp som ledare några gånger på skoltid bör anmäla dig snarast till någon av nedanstående eller via  dina klubbledare:

  Lars-Göran Lantz, 076-8045214, lglantz42@gmail.com.

  Ingvar Carlsson, 070-9427424,  ingvarcarlsson49@hotmail.com

  Dessa kan också ge tips om praktiska frågor och hur man kan lägga upp instruktionerna.

  Östergötlands Schackförbund

  Ingvar Carlsson

  Distriktsmästare i snabbschack 2018 är Love Janse

  Det var 7 tappra själar som idag 20/5 trotsade sommarvärmen och åkte till Skänninge för att spela Pingstschacket tillika DM i Snabbschack i Östergötland.

  Love Janse (LASS) segrade på 5,5 av 6 poäng, på andra plats Adam Ståhlberg (LASS) 5 poäng och trea Henrik Karlsson (SS Allians) 3,5poäng.

  Alex Sahlström, Fridolf Walter och Mate Nagy vann knatte- och ungdomscupen!

  Säsongens andra Knatte- och Ungdomscup har avgjorts med 33 deltagare i tre klasser där lågstadieklassen hade 18 deltagare, mellanstadieklassen 12 deltagare och högstadieklassen 3 deltagare.

  I högstadiet spelade endast tre spelare, alla från LASS. Segrade gjorde Alex Sahlström med maximala 6 poäng.

  I mellanstadiet vann Fridolf Walter från LASS klart med fullt hus = 21 poäng. Bakom honom var det dock stenhårt med tre spelare på 17 poäng.

  I lågstadiet blev det särskiljning om segern mellan Mate Nagy, LASS och Vide Löfgren, Schack 08, båda på 18 poäng. Efter inbördes remi vann till slut Mate på kvalitetspoäng.

  Resultat finns här.

  Högstadiet

  Mellanstadiet

  Lågstadiet

  Skollag-DM avgjort!

  Här finns slutställningen för skollag-DM. Alla spelade i en grupp men varje grupp räknas sen för sig. Vinst för laget = 2p, oavgjort 1p och förlust 0p. Vid lika poäng avgjordes placeringen på antal vunna partier.

  I högstadiet segrade Engelska skolan som vann samtliga matcher OCH samtliga partier. De går vidare till Skollag-SM i Linköping.

  I mellanstadiet deltog åtta lag.

  1. Änggårdsskolan
  2. Slaka skola
  3. Björkö skola lag 1.

  Alla tre lagen går vidare till Skollag-SM i Linköping!

  I lågstadiet deltog två lag och båda går vidare till Skollag-SM

  1. Montessoriskolan
  2. Sandtorpsskolan

  Inbjudan till Skollag-SM den 5-6 maj finns här. Östergötlands schackförbund önskar lagen lycka till i SM!